Herkeuring van auto: Hou rekening met deze regel, of je betaalt opnieuw de volle pot

door: STS
autokeuring
Afbeelding bron: Photonews

Indien je wagen op de autokeuring geen groene kaart krijgt, moet je de vastgestelde gebreken laten herstellen. Daarna volgt de herkeuring. Die is goedkoper dan de eerste keuring. Tenzij je je niet aan een bepaalde regel houdt, want dan betaal je opnieuw de volle pot.

"Alhoewel de oproeping altijd een technisch keuringscentrum vermeldt, ben je vrij om te kiezen naar welk centrum je gaat, waar ook in België", meldt Touring. "Althans voor de eerste keuring."

Zo trokken veel Vlamingen richting Wallonië toen de nieuwe roetdeeltjestest in 2022 werd ingevoerd. Een dieselwagen met Euronorm 5a die in Vlaanderen afgekeurd werd, kwam in Wallonië namelijk wel door de keuring.

Enige nadeel, met name voor mensen die in de noordelijke streken van het land wonen: wanneer je wagen om een andere reden afgekeurd werd, moest je opnieuw de verplaatsing maken naar dezelfde keuring.

Dat is namelijk verplicht, of je moet een volledig nieuwe keuring ondergaan (en betalen). "Als je voertuig niet slaagt, moet er een herkeuring gebeuren in hetzelfde keuringscentrum om na te gaan of de vastgestelde gebreken hersteld werden", benadrukt Touring.

"Als je de herkeuring toch ergens anders laat doen, wordt er een nieuwe volledige keuring uitgevoerd en in rekening gebracht."