Krijgen we een rijbewijs met punten? "Puntenrijbewijs dat trapsgewijs werkt"

door: MRO
Rijbewijs
Afbeelding bron: Photonews

Zal het rijbewijs met punten er ook in België komen? Verkeersinstituut Vias pleit hier alvast voor in zijn memorandum. In Europa hebben al 22 landen een rijbewijs met punten.

Het invoeren van het rijbewijs met punten stond in het regeerakkoord, maar uiteindelijk kon de regering-De Croo dit niet realiseren. Er kwam voornamelijk bezwaar van Franstalige partijen.

Nochtans is Vias ervan overtuigd dat het rijbewijs met punten al snel zal zorgen voor minder slachtoffers in het verkeer. "Een rijbewijs met punten kan op korte termijn een grote daling teweegbrengen van het aantal verkeersslachtoffers. Recente studies wijzen ook op een positieve gedragswijziging vanaf het moment dat mensen nog enkele punten hebben vooraleer ze hun rijbewijs verliezen", lezen we in het memorandum.

Puntenrijbewijs dat trapsgewijs werkt

Het verkeersinstituut heeft ook concrete aanbevelingen over hoe een rijbewijs met punten er moet uitzien. "Vias is voorstander dat het puntenrijbewijs trapsgewijs werkt. Dit wil zeggen dat na een paar (lichte) overtredingen eerst een alternatieve maatregel zoals een vorming opgelegd wordt."

"Blijft de overtreder in de fout gaan, dan zal de rechter niet alleen een rijverbod opleggen, maar kan die ook beslissen of mogelijke bijkomende sancties nodig zijn."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp

Tags rijbewijs