Rijbewijs met punten op tafel: "Belgen kunnen zoveel boetes verzamelen als ze kunnen betalen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

"Belgische bestuurders kunnen zoveel boetes verzamelen als hun financiën toelaten." Dat zegt Vias Institute. Het verkeersveiligheidsinstituut pleit voor een rijbewijs met punten.

"België hinkt achterop wat betreft het opvolgen en bestraffen van verkeersovertredingen die niet ernstig genoeg zijn om de overtreder voor de rechtbank te brengen. Bestuurders kunnen dus zoveel boetes verzamelen als hun financiën toelaten."

"Snelheidsovertredingen waarbij de overtreder op de autosnelweg minder dan 160 km/u reed of minder dan 80 km/u binnen de bebouwde kom, rijden onder invloed met een alcoholgehalte tussen de 0,5 en 0,8 promille, het gebruik van de gsm achter het stuur of rijden zonder gordel... Het zijn allemaal overtredingen die meestal met een boete afgehandeld worden, zonder rekening te houden met eerdere veroordelingen."

"Het rijbewijs met punten is een manier om adequaat deze overtredingen op te volgen. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat we hebben overgemaakt aan federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet."

"Wij zijn voorstander van een systeem dat automatisch werkt bij herhaalde lichte overtredingen tot een bepaald niveau. Als de bestuurder vanaf die grens nog in de fout gaat, zou het gerecht moeten oordelen."