Speedpedelecs op het fietspad: Wat zijn de regels en waar moeten we op letten?

door: MRO
Speedpedelec
Afbeelding bron: Photonews

Steeds meer Belgen schaffen een speedpedelec aan om verplaatsingen, zoals naar het werk, te maken. Voor wie met een speedpedelec rijdt, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de specifieke verkeersregels die gelden.

Een speedpedelec is een elektrische fiets die snelheden tot 45 km/u kan halen. In België gelden er specifieke verkeersregels voor dit type voertuig, die afwijken van die voor gewone fietsen.

Zo moet een speedpedelec voorzien zijn van een kentekenplaat, een spiegel, een bel, een remlicht en een claxon. Ook moet de bestuurder een helm dragen, een rijbewijs hebben en een verzekering afsluiten.

Mag je met een speedpedelec op een fietspad rijden?

Als de snelheidslimiet 50 km/u of lager is, mogen speedpedelec-rijders het fietspad gebruiken zolang ze andere weggebruikers niet in gevaar brengen. Als er een hogere snelheidsbeperking geldt, moeten speedpedelec-rijders het fietspad volgen als dat mogelijk is.

Verkeersborden kunnen aangeven of het verboden of verplicht is om het fietspad te gebruiken, ongeacht de regels.

De verkeersregels voor de speedpedelec zijn bedoeld om de veiligheid en de doorstroming van het verkeer te bevorderen. De speedpedelec biedt een duurzaam en snel alternatief voor de auto, maar brengt ook risico's met zich mee door het grote snelheidsverschil met andere weggebruikers.