Tank je best de goedkopere benzine 95 (E10) of toch beter benzine 98 (E5)?

door: MRO
tankstation naftstation
Afbeelding bron: Photonews

Een vraag die eigenaars van een benzinewagen soms stellen, is of ze nu best benzine 95 (E10) tanken of benzine 98 (E5). Benzine E10 is goedkoper, maar er is meer om op te letten dan enkel de prijs.

De keuze tussen benzine 98 (E5) en benzine 95 (E10) hangt af van verschillende factoren. E5 bevat maximaal 5% ethanol en E10 bevat maximaal 10% ethanol. Ethanol is een biobrandstof die wordt geproduceerd uit suikerriet, maïs of tarwe. Door biobrandstoffen te gebruiken, kan de CO2-uitstoot en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderd worden.

Echter, het gebruik van ethanol kan ook leiden tot een hoger brandstofverbruik en een hogere uitstoot van schadelijke stoffen zoals stikstofoxiden. Als je auto niet geschikt is voor E10 benzine, kan het gebruik ervan leiden tot schade aan de motor en andere onderdelen.

Nieuwere auto's zijn compatibel met benzine E10, maar dat geldt niet voor alle oudere modellen. Oudere auto's kunnen na verloop van tijd schade aan onder andere leidingen ondervinden door de hogere concentratie ethanol in E10-benzine.

Raadpleeg de handleiding van je auto om te zien welk type brandstof geschikt is voor jouw auto. Als je auto geschikt is voor zowel E5 als E10 benzine, dan kun je kiezen op basis van de prijs en het verbruik. E10 is goedkoper dan E5, maar het verbruik kan hoger zijn omdat ethanol minder energie bevat dan benzine.