Anderlecht blijft financieel in een diep moeras zitten en boekt weer grote verliezen

door: CDC
peter verbeke rsca
Afbeelding bron: Photonews

De jaarrekening van Anderlecht is alweer in dieprode inkt geschreven. RSCA rijgt nu al sinds 2017 de miljoenenverliezen aan elkaar. 

De financiële put van Anderlecht werd in 2021 weer een stuk dieper. Dit jaar verloren de Brusselaars maar liefst 29,1 miljoen euro. Toch klinkt het bestuur positief. Ze wijzen op de 7 miljoen euro minder verlies dan vorig jaar en de nieuwe kapitaalsverhoging.

Het is al van 2017 geleden dat Anderlecht winst kon boeken. En het was toen al zeer bescheiden.  Vorig jaar verloor de ploeg zelfs 36 miljoen euro. Een faillissement loert dus om de hoek. De lege tribunes door Covid helpen natuurlijk niet, maar vooral de loonlast was erg hoog in Brussel. 

Het bestuur kon wel nog Doku en Lokonga verkopen en zo heel wat miljoenen verdienen. Ook werden er al 23 te dure spelers van de hand gedaan. Eigenaar Marc Coucke ziet af van 51 miljoen euro schulden en de kapitaalsverhoging is 42 miljoen. 

CEO Peter Verbeke stelde nu een vijfjarenplan op en wil aan het einde daarvan weer winst maken. Dat moet structurele winst zijn, dus onafhankelijk van eventuele sportieve successen. Daarom wil Anderlecht nu meer dan ooit de club van de jeugd en de opleiding worden. 

Volg al het sportnieuws met de gratis app van Redactie24