Dopingexpert is duidelijk over Aerts: "Zeker geen obscuur product"

door: CDC
Toon Aerts
Afbeelding bron: Photonews

De positieve dopingtest van Toon Aerts zorgt voor een storm in het veldrijden. Dopingjager Peter Van Eenoo gaf meer uitleg aan Sporza over de zaak.

Toon Aerts tekende op 19 januari positief op het product Letrozole Metabolite. Dat is een middel tegen borstkanker dat gebruikt wordt om bepaalde effecten van anabole steroïden te verminderen. Ook verhoogt het goedje het testosteronniveau.

Dopingexpert Peter Van Eenoo gaf duiding over het product en legt uit dat het omwille van de remmende werking op de afbraak van testosteron en anabole steroïden als dopingmiddel gezien wordt. 

Het verboden product klinkt niet bekend, maar volgens Van Eenoo is het zeker niet obscuur: "In 2020 waren er wereldwijd 17 gevallen, als je weet dat er 28 EPO-gevallen waren dan plaatst dat alles wat in perspectief. Letrozole komt best vaak terug."

De kans bestaat dat Aerts het binnenkreeg door contaminaties met vitaminen en voedingsstoffen, maar dat is heel moeilijk om aan te tonen. De bevoegde commissie zal moeten oordelen. Het is nu wachten op het B-staal van Aerts. 

Lees al het nieuws over het veldrijden via de gratis app van Redactie24