Kritiek op Thibau Nys en co groeit aan: "Dit kan zo niet verder"

door: JDH
Thibau Nys
Afbeelding bron: Photonews

De Wereldbeker dringt zich de laatste jaren op als het belangrijkste klassement in het veldrijden. Maar toch laten heel wat renners het eindklassement bewust schieten. 

Lars van der Haar gaf onlangs aan dat hij niet alle manches van de Wereldbeker zal rijden en ook Thibau Nys zal er zondag in Dendermonde niet bij zijn. Bij de vrouwen rijden ook Van Empel, Pieterse en Van Anrooij niet alle manches. "Dit kan zo niet verder", zegt UCI-topman Peter Van den Abeele bij Sporza. 

"Ik heb respect voor renners die zeggen dat ze ervoor kiezen om rust te nemen. Maar de Wereldbeker benadelen voor een ander klassement? Als de Wereldbeker als een speeltje wordt gezien, dan zitten we met een probleem."

Het prijzengeld ligt nergens hoger dan in de Wereldbeker, maar toch kiezen renners dus voor andere klassementen. "Dan gaat er toch iets verkeerd?, stelt Van den Abeele. Maar hij wil ook dat de UCI in de spiegel kijkt om zelf te onderzoeken waar het beter kan. 

Van den Abeele denkt bijvoorbeeld aan meer punten in de Wereldbeker of de periode waarin de manches worden gereden in een korte periode, zodat ook toppers zoals Van Aert en Van der Poel kunnen meedoen. "We zullen die beslissingen met de hoogste prioriteit nemen zodat ze op het WK (begin februari) al goedgekeurd kunnen worden."