Wout van Aert geeft analyse van zijn nederlaag en Belgische tactiek

door: BVDO
Wout van Aert
Afbeelding bron: Photonews

Hij was de gedoodverfde kandidaat om wereldkampioen te worden, maar uiteindelijk moest hij vrede nemen met een elfde plaats.

Het was een schitterend wereldkampioenschap, met 180 kilometer koers. Toch kreeg het WK niet de verhoopte ontknoping.

“Ik voelde al op de Smeysberg dat ik niet de benen had waar ik op had gehoopt”, zegt Van Aert bij Sporza. “Daarna was het parcours iets makkelijker, dus ik hoopte dat ik me kon ‘herzetten’. Op het parcours in Leuven liepen mijn benen verder leeg. Ik vertelde aan Jasper Stuyven dat ik niet goed genoeg was. Ik hoopte dat hij nog een medaille kon pakken, maar dat lukte net niet. Jammer.”

Volgens Van Aert werd de koers precies gereden zoals het moest. “We reden een goede koers. We moesten onze verantwoordelijkheid nemen en hebben dat slim gedaan. De rest zag ook af, zo moesten de Italianen al vroeg aan de bak. Ook Remco Evenepoel heeft een heel mooie rol vervuld. De andere Belgen reden ook fantastisch. Dat maakt het net zo teleurstellend. Maar ik had gewoon die superbenen niet die nodig zijn om een WK te winnen.”

In de studio achteraf deed Wout van Aert nog een bekentenis op de vraag of er iets fout gelopen was. "Misschien had ik vroeger moeten zeggen dat ik niet goed was vandaag, dan had iemand anders misschien wat meer gehad", besloot Van Aert.

De supporters waren volgens Van Aert ook niet normaal. Hij noemde het parcours in Leuven één grote geluidsmuur waar doorgereden moest worden. Het zorgde voor kippenvel. "Merci!"