Bart De Wever schetst onaangenaam vooruitzicht: "Rekening komt bij de ouderen terecht"

door: STS
Bart De Wever
Afbeelding bron: Photonews

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft gereageerd op de plannen van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v). Die wil dat we netto meer loon overhouden, maar wil tegelijk de btw op sommige producten van 6% naar 9% brengen.

"De toon zit juist. Maar wat natuurlijk ontbreekt, is een arbeidsmarkthervorming", zei De Wever op Radio 1.

"We moeten een grote fiscale hervorming doen; de werkenden moeten meer beloond worden. Werkenden worden nergens ter wereld meer belast dan in dit land. Meer dan de helft van ons loon gaat onmiddellijk naar de staat."

"Het plan om de belastingvrije som te verhogen, is heel goed. Daar sta ik 100% achter. Maar je moet het gefinancierd krijgen. Dat kan door met meer dan 80% te gaan werken."

"We weten dat de linkse partijen liever gaan vissen, die gaan dat nooit doen. Nooit, zegt Paul Magnette. Dus dat is een half plan, dat weet mijnheer Van Peteghem ook."

"En dus is het niet gefinancierd en moet hij belastingen verhogen om het geld binnen te krijgen. Dan zie je waar de rekening valt: bij de ouderen."

"Sammy Mahdi zegt op zijn nieuwjaarsreceptie: 'Wij zijn de partij van de ouderen.' En dan kom je met een plan waarbij werkenden netto meer krijgen, maar de btw gaat omhoog. Dus het leven wordt duurder. Ouderen krijgen geen beter inkomen maar moeten wel die btw betalen."