"Euthanasie is laatste uitweg voor mijn dochter, maar dat werd afgewezen"

door: MRO
jongere down
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Lien is 27 jaar en zwaar ziek. Het is een lijdensweg die 13 jaar geleden begon en tot vandaag duurt. Haar moeder, Ilse, is radeloos. Euthanasie werd onlangs afgewezen. Er rest nog één optie, een zware hersenoperatie. Maar het kostenplaatje is bijzonder hoog.

"Reeds 13 jaar geleden begon het voor Lien. Van dokter naar dokter, naar psychologen en psychiaters. Er waren tal van opnames, veel zware medicatie, een eetstoornis, vastgestelde artrose en ga zo maar door", doet mama Ilse het verhaal van haar dochter aan onze redactie.

"Dokters zitten nog steeds met de handen in het haar." De situatie is niet enkel bijzonder zwaar voor Lien, maar ook voor Ilse. "Als mama is het zo zwaar en pijnlijk om mijn dochter zo te zien. Ze heeft recent nog een zware therapie gevolgd in Gent en ze heeft ketamine toegediend gekregen met nare gevolgen."

De coronacrisis maakt de situatie nog moeilijker. "De arts zegt dat Lien zo vlug mogelijk opgenomen moet worden, maar door corona kan dat niet. We kregen ook al te horen dat de situatie van Lien te complex is om eraan te beginnen. Is dat niet erg?"

Ilse is radeloos, zelfs euthanasie is geen optie. "Ik ben echt ten einde raad en kan haar verder ook niet helpen. Haar laatste uitweg is euthanasie maar inmiddels werd ook dit onlangs afgewezen."

Er is nog één laatste optie, maar daar hangt een gigantisch prijskaartje aan. "Intussen staat Lien in contact met een arts in Nieuw Zeeland en die laat weten dat er nog 1 optie is, namelijk een zware hersenoperatie die in Bonn (Duitsland) moet uitgevoerd worden. Het kostenplaatje start bij 50.000 euro en er is geen tussenkomst van de mutualiteit. Dit is vreselijk."

Wie Ilse wil helpen, kan haar contacteren via ilsedenil @ gmail.com.

Heb je na het lezen van dit artikel nood aan een gesprek? Je kan de zelfmoordlijn op verschillende manieren contacteren. Alle info vind je op zelfmoord1813.be.

Tags