Expert heeft geen fijn nieuws over de pensioenen

door: MRO
pensioen
Afbeelding bron: Pixabay

Iedereen zal langer moeten gaan werken om de pensioenen in ons land betaalbaar te houden. En dat zal zelfs nog niet volstaan. Dat is de weinig opbeurende boodschap die een expert brengt.

Er komt een vergrijzingsgolf op ons af en de pensioenfactuur zal fors oplopen. Langer werken voor we op pensioen kunnen gaan is onvermijdelijk. Dat legt pensioeneconome Marjan Maes (KU Leuven) uit bij Radio 1.

"Als we in de toekomst onze levensstandaard in het algemeen willen behouden - ik bedoel dan gewoon behouden wat we nu hebben - en nu zijn er al mensen met een armoederisico, dan gaan we met z'n allen echt gemiddeld langer moeten werken."

Volgens Marjan Maes zal zelfs dat nog niet volstaan. "Dat langer werken op zich gaat zelfs niet genoeg zijn om de vergrijzingskost te kunnen dragen. Er is dus echt een serieuze inspanning, een serieuze pensioenhervorming nodig die gericht is op langer werken."

Meer gepensioneerden doen een flexi-job

Intussen zijn er steeds meer gepensioneerden die een flexi-job doen. Dat is positief voor wie dit uit vrije wil doet, maar er zijn ook gepensioneerden die dit uit noodzaak doen.

"Het aantal gepensioneerden die flexi-jobs doen neemt toe. Ik denk dat er een deel is die zo een zinvolle bezigheid hebben en daar veel plezier aan beleven. Dat moeten we toejuichen want actief blijven tijdens het pensioen helpt om langer gezond te blijven."

"Maar er zit misschien een groep bij die effectief flexi-jobs doet om rond te kunnen komen. Dat is natuurlijk een ander verhaal."

Tags pensioen