Nog altijd schrijnende situaties na overstromingen in Wallonië: “We zien achteruitgang”

door: WVDS
Steunactie Wallonië
Afbeelding bron: Johan Hermans

Eind augustus startten Johan Hermans en zijn vrouw een steunactie om de mensen in Wallonië na de zware en vernietigende overstromingen te helpen door geld in te zamelen en spullen naar ginder te brengen. Nu drie maanden later geeft hij een update van de situatie op verschillende plaatsen in Wallonië.

Johan Hermans en zijn vrouw zijn ondertussen al meer dan twintig keer vrijwillig naar verschillende plaatsen in Wallonië getrokken om hulp te bieden. “Het is dankzij de mensen die ons steunen met geld en goederen dat wij  kunnen blijven gaan", getuigt hij zijn dank aan alle gulle schenkers.

“Sinds een maand vragen de mensen ook terug naar eten, iets waar wij versteld van stonden. De voedselbedeling is voor een groot stuk weggevallen en bewoners geven aan dat het niet lekker en niet vers is wat ze krijgen. Ook sommige mensen zijn er ziek van geworden, dat was ook al te zien in reportages op tv.”

Smeekbede

Is er ondertussen vooruitgang geboekt in de getroffen plaatsen? “Wat wij zien is achteruitgang. Wij zijn zondag de 22e keer ter plaatse geweest en we hebben van een aantal mensen op verschillende plaatsen dezelfde vraag of eerder smeekbede gekregen ‘Jullie gaan toch blijven komen, want we zien minder en minder vrijwilligers’”, vertelt Johan aan Redactie24.

“Vanuit officiële instanties zien wij niet veel beweging en wat de toestand betreft zien wij ginder ook zeer weinig vooruitgang. Wij zien nog steeds dat er niets opgebouwd wordt.” 

Afbraak in plaats van opbouw

“De huizen in de getroffen regio’s zijn nog niet opgedroogd, mensen zijn overal nog bezig om de bepleistering en tegels van de muren af te kappen. Er wordt dus momenteel nog steeds afgebroken in plaats van opgebouwd.”

“Heel veel mensen uit onze omgeving stellen ons de vraag: ‘Hoe zit het ginder? Gaat het opgelost geraken, want we horen er niets meer van’. Mensen denken hier soms dat het ginder opgelost is, maar het is verre van opgelost", is de pijnlijke conclusie van Johan en zijn vrouw.

Wie Johan wil steunen kan dat nog steeds: https://steunactie.be/actie/help-overstroomd-wallonie/-3983

Wil je op de hoogte blijven? Download gratis de app van Redactie24

Steunactie Wallonië
Afbeelding bron: Johan Hermans
Steunactie Wallonië
Afbeelding bron: Johan Hermans
Steunactie Wallonië
Afbeelding bron: Johan Hermans