Recht om agenten te filmen moet blijven: "Middel om nadien klacht te kunnen indienen"

door: MRO
Amir Bachrouri
Afbeelding bron: Photonews

De Vlaamse Jeugdraad kwam eerder deze week met een uitgebreid advies om de relatie tussen jongeren en politie te verbeteren. Men vindt wel dat jongeren agenten moeten kunnen filmen tijdens een interventie. 

In Brussel voelen 4 op 5 jongeren zich onveilig bij contact met agenten, blijkt uit een enquête. Om de relatie tussen jongeren en politie te verbeteren, kwam de Vlaamse Jeugdraad met enkele tientallen aanbevelingen. Het recht om de politie te filmen, moet volgens hen behouden blijven.

"Wij hebben in het advies gezegd dat dit recht gevrijwaard moet blijven", maakt Amir Bachrouri, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, duidelijk in De Ochtend op Radio 1.

"In het verleden hebben we soms wel gemerkt, als er bijvoorbeeld een betoging is, dat heel veel jongeren aangeven dat ze een agent zijn bodycam zagen opzetten en dat zij dan hun gsm ook wilden nemen als middel om nadien eventueel een klacht te kunnen indienen en dat die jongeren aangeven dat die gsm soms uit hun handen wordt geslagen."

"Het is daaruit voortvloeiend dat wij hebben gezegd dat jongeren achteraf niet het gevoel mogen hebben dat ze die agent niet mochten filmen."