Zal België elektriciteit wel kunnen garanderen? "Ongerustheid voor strenge winter"

door: MRO
Tinne Van der Straeten
Afbeelding bron: Photonews

"Het wordt een moeilijke winter", zo klinkt het bij tal van energie-experten. "Onze bevoorradingszekerheid komt niet in het gedrang", stelt federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten duidelijk. 

De minister stelde een Winterplan voor. Opvallend daarbij is dat men de kerncentrale Tihange 2 een tweetal maanden langer open wil houden. 

Luc Pauwels is energiespecialist bij VRT en hij merkt dat er vooral ongerustheid heerst over de beschikbaarheid van elektriciteit indien we een strenge winter krijgen. 

"Met de maatregelen die ik nu hoor is er voor elektriciteit toch een ongerustheid als er een strenge winter komt, gaan we dan nog wel genoeg hebben? We moeten alle beschikbare capaciteit bij ons inzetten omdat we eigenlijk niet meer gaan kunnen rekenen op het buitenland", legt Luc Pauwels uit in 'De wereld vandaag' op Radio 1.

"In Frankrijk ligt op dit moment de helft van het kernenergiepark uit, waaronder 12 centrales die roest corrosieproblemen hebben en waar men heel lang gaat moeten naar zoeken om dat op te lossen."

"Andere centrales liggen uit voor onderhoud en die zullen opnieuw in gebruik zijn in de winter, maar men vreest dat dat niet genoeg gaat zijn wanneer er een serieuze winterprik aankomt. Dus is het bij ons ook alle hens aan dek om geen elektriciteitstekorten te hebben."