Addertje onder het gras: "Alléén in dat geval versoepelingen, anders niet"

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

De versoepelingen die het Overlegcomité woensdag aankondigde voor 8 mei, zoals het openen van terrassen, kunnen enkel doorgaan "op voorwaarde dat de situatie op intensieve zorgen duurzaam is verbeterd". Dat laatste stond in kleine lettertjes te lezen op het stappenplan.

"De grootte van het pakket versoepelingen is opmerkelijk. Men heeft er heel wat dingen in kunnen zetten. Ik denk dat een aantal lobbygroepen en belangenverenigingen zeer tevreden zullen zijn," analyseerde Marc Van Ranst de beslissingen van het Overlegcomité op VTM.

"Maar men speelt toch ergens wel een wat gevaarlijk spel. Er wordt gesproken over risicobeheersing, ik begrijp dat. Maar hier mag dan werkelijk niets fout gaan, of we komen echt wel in de problemen."

Of de versoepelingen kunnen doorgaan, hangt af van de situatie op intensieve zorgen. Een drempel werd echter nog niet vooropgesteld. "Dat moet zeer snel gaan bepaald worden", vindt Van Ranst. "Pas op: wanneer het aantal patiënten op intensieve zorgen blijft stijgen, kan je die versoepelingen niet doorvoeren, dat is heel duidelijk."