Betoging in Brussel tegen coronamaatregel: “Welke meerwaarde heeft dit?”

door: BVDO

In Brussel werd zondagmiddag betoogd tegen de avondklok in het hoofdstedelijk gewest. Die ligt in tegenstelling tot Vlaanderen op 22 uur. 

Voor de manifestatie aan de Kunstberg in Brussel daagden zondag zo’n zeventig mensen op. Volgens de betogers is de avondklok een maatregel die buiten proportie staat. 

"Er is geen enkele studie die aantoont dat de besmettingen hierdoor dalen", zegt initiatiefnemer Amin Benaissa bij VTM Nieuws. "We pleiten voor andere maatregelen die wel proportioneel zijn." 

“We hebben nog steeds de indruk dat enkel virologen mee beslissen over de maatregelen en dat de mening van juristen en grondwetspecialisten er niet toe doet." 

Vooral de avondklok is kop van jut. "Zeker als die ingaat om 22.00 uur. De avondklok in Vlaanderen, die ingaat om middernacht, is al aanvaardbaarder. Maar dan nog is de vraag of die nut heeft. Er is al een samenscholingsverbod, welke meerwaarde heeft de avondklok om bijvoorbeeld lockdownfeestjes te vermijden?" 

Het uitblijven van een coronawet is volgens de betogers een duidelijk signaal dat er een gebrek is aan democratische legitimiteit. Nu wordt alles geregeld met ministeriële besluiten.