Coronacommissaris in aanloop naar Overlegcomité: 'Deze maatregelen zeker aanhouden'

door: MRO
Pedro Facon
Afbeelding bron: Photonews

Vrijdag staat er een nieuw Overlegcomité op het programma. De stijgende besmettingscijfers door de meer besmettelijke deltavariant zorgen voor ongerustheid bij experten.

Coronacommissaris Pedro Facon zegt dat er geen reden is tot paniek, maar hij benadrukt wel dat vooral het dragen van mondmaskers en het houden van de sociale afstand zeer belangrijk blijven.

"Wat te doen als er onzekerheid is, zoals nu? Niet panikeren, maar evenmin illusies koesteren. We moeten de situatie nauw opvolgen en bekijken wat gebeurt in landen zoals UK, Israël, Portugal en hoe de ratio besmettingen/hospitalisatie daar beïnvloed wordt door vaccinatiegraad", stelt Pedro Facon.

"Zeker op vlak van de niet-farmaceutische interventies, bv. mondmaskerdracht en sociale afstand, is het evident om het belang ervan te blijven benadrukken en deze maatregelen aan te houden."

"Verder moeten de verdedigingslinies voor risicobeheer, op vlak van preventie en sensibilisering, reisregels, testing, uitbraakmanagement, contactopvolging, opvolging isolatie en quarantaine, etc. verder op peil worden gehouden en op verschillende fronten versterkt worden."

"Ook inzake ventilatie en luchtkwaliteit bepleit het Coronacommissariaat verdere stappen en legt ze concrete voorstellen op korte en lange termijn op tafel. Met een strategie die een evenwicht tussen ambitie en haalbaarheid omvat."