Coronavaccin AstraZeneca heeft heel belangrijk voordeel: Bewaren in gewone koelkast

door: MRO
coronavaccin astrazeneca
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De hoop op een terugkeer naar een normale samenleving kreeg deze week een boost met het nieuws dat Pfizer Biontech een vaccin heeft ontwikkeld dat 90% effectief is. Maar er nog meer goed nieuws want Oxford University werkt samen met AstraZeneca aan een vaccin en dat heeft een belangrijk voordeel.

Ook Oxford AstraZeneca staat heel dicht bij een coronavaccin. "Wij zijn al ver gevorderd, wij zitten in de fase drie, dicht bij de eindmeet", vertelt Bruno Holthof, CEO van Oxford University Hospitals, in De Zevende Dag op Eén.

"Maar we hebben pas een vaccin als de regelgevende overheid een vaccin goedkeurt. Er zijn momenteel een drietal vaccins dicht bij een goedkeuring en dat zijn Pfizer Biontech, Oxford AstraZeneca en Moderna."

"In Engeland zijn alle ziekenhuizen en huisartspraktijken en apothekers nu gevraagd om klaar te zijn om te beginnen vaccineren met het Pfizer-vaccin en het Oxford-vaccin vanaf 1 december. We zijn al van de zomer bezig met de logistieke planning zoals het aankopen van koelkasten die die temperatuur aankunnen."

Gewone koelkast

Het Pfizer Biontech-vaccin moet bewaard worden op -70 graden en dat is niet zo voor het vaccin van Oxford AstraZeneca.

"Voor het Oxford-vaccin is dat een gewone koelkast zoals het griepvaccin en dat betekent dat de logistieke verdeling van het Oxford-vaccin makkelijker zal zijn dan dat van Pfizer", aldus Bruno Holthof.