Covid-19: Wat is het verschil tussen quarantaine en isolatie?

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, wordt aan sommige mensen gevraagd in quarantaine te gaan. Waarom is dit zo belangrijk en wat is het verschil met isolatie? Steven Van Gucht legde het haarfijn uit tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum.

Een duidelijk verschil is dat isolatie 7 dagen duurt en quarantaine 14 dagen. "Bij quarantaine spreken we enkel over een vermoeden dat je het virus draagt. Op dit moment ben je nog niet ziek."

"Het is wel mogelijk dat je het virus in je lichaam hebt en dat het aan het incuberen is. Deze periode duurt maximum 14 dagen. Na de incubatieperiode kan je ziek worden."

"In het begin van een quarantaine, wanneer het virus in uw lichaam zit, maar nog te weinig heeft vermeerderd, is het meestal in onvoldoende mate aanwezig om te kunnen aantonen met een test."

"Pas wanneer er veel virus wordt opgebouwd in je lichaam, word je ziek en besmettelijk voor je omgeving. Dat is meestal 4 tot 7 dagen na de blootstelling, maar dat kan tot 14 dagen duren."

Waarom in quarantaine?

"Je moet in quarantaine omdat je het virus begint uit te scheiden enkele dagen voor de ziekte uitbreekt. Je kan dan al erg besmettelijk zijn voor je omgeving en zo ongewild vrienden, familieleden en collega's besmetten. Daarom is het belangrijk dat je in quarantaine gaat indien je een dicht contact hebt gehad met een besmet persoon of als je terugkeert uit een rode zone of een oranje gebied."

Isolatie

"Isolatie voeren we uit wanneer je ziek bent of wanneer je een positieve test gehad hebt. We weten dat het virus vanaf dat moment meestal niet langer dan 7 dagen besmettelijk blijft. Daarom bedraagt de periode van een isolatie 7 dagen."

"De maatregelen die we nemen tijdens een isolatie en een quarantaine om te voorkomen dat het virus gaat verspreiden, zijn wel gelijkaardig."