Daarom duurde het overlegcomité zo lang: “Vlaanderen wou dat niet”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Het overlegcomité had zijn tijd nodig om tot de nieuwe maatregelen te komen. Vooral de sluiting van de horeca bleek een heikel punt in de discussie.

Op het kabinet van minister-president Jan Jambon (N-VA) was al te horen dat de Vlaamse regering de horeca niet wilde sluiten, in tegenstelling tot Wallonië. 

Het enige mogelijke alternatief was de cafés sluiten en de restaurants open te houden. Dat 75 procent van de cafés in Vlaanderen ook eten serveert, hielp de beslissing niet om alles open te houden. 

“Er moet ook een zekere consequentie zijn, als we de sociale contacten fors verminderen. Daarom hebben we ons daar uiteindelijk bij neergelegd”, zei minister Hilde Crevits (CD&V) na afloop van het overleg.  

“Op een gegeven moment moet je tot een consensus komen, in plaats van tot 3 uur 's nachts te vergaderen. Met die onzekerheid zijn de mensen ook niet gediend." 

Crevits was ook diegene die vroeg om na twee weken te evalueren. "Al vrees ik dat we ons met deze cijfers weinig illusies moeten maken.”