Wanneer geef je fooi en hoeveel moet dat zijn? Etiquette-expert geeft duidelijkheid
Moet je een fooi geven na een bezoek aan een horecazaak? En over welk bedrag hebben we het dan?
"Wanneer je bediend wordt door een onvriendelijke, lompe ober, die duidelijk tegen zijn zin zijn job aan het doen is, hoef je je zeker niet verplicht te voelen om drinkgeld te geven. Integendeel", zei etiquette-expert Kevin Strubbe in 'WinWin' op VRT 1.
"Maar je moet wel weten dat de horeca een van de slechtst betaalde sectoren is om in te werken. Dus wanneer iemand van de bediening met een grote glimlach en veel moeite je een toffe avond heeft bezorgd, aarzel dan zeker niet om een extraatje te geven. Dat gaat heel erg op prijs gesteld worden."
Hoeveel fooi moet je geven?
"In veel landen is het de gewoonte of de regel om een vast bedrag of percentage van de rekening achter te laten. Bij ons is daar niet echt een afspraak over. Wij hebben de gewoonte om het bedrag naar boven af te ronden."
"Maar gebruik je gezond verstand. Als iemand heel de avond de benen vanonder zijn lijf heeft gelopen om je een toffe avond te bezorgen, en je rondt dan die 79,30 euro af naar 80 euro, is dat wat flauw, of kan dat zelfs overkomen als een belediging."
"Eigenlijk is er geen vaste regel, maar probeer tussen de vijf à tien procent van de rekening te blijven. Wanneer die rekening 79,30 euro is, wordt dat 85 à 90 euro."