Dit is de belangrijkste reden waarom mensen zich niet willen laten vaccineren

door: MRO
Vaccinatiecentrum
Afbeelding bron: Photonews

De vaccinatiegraad ligt bijzonder hoog in ons land, vooral in Vlaanderen. Het merendeel van de bevolking staat positief tegenover de vaccinatie. Mensen die een vaccin weigeren, doen dit uit angst voor bijwerkingen of omdat ze de informatie niet geloven, blijkt uit onderzoek.

De Vrije Universiteit Brussel en VUB spin-off iCense deden een representatieve bevraging bij de Belgische bevolking om onderliggende redenen te achterhalen om zich al dan niet te laten vaccineren. De bevraging liep van 25 juni tot 6 juli.

De belangrijkste reden om zich niet te laten vaccineren is angst voor de bijwerkingen van het vaccin. De meerderheid van de respondenten die zich niet willen laten vaccineren (82%) meldt dat de "vaccinatie bloedklonters zou kunnen veroorzaken".

De angst voor bloedklonters is wijdverbreid, ook 35% van de mensen die ingeënt zijn of dat willen laten doen geeft aan bang te zijn voor bloedklonters. 70% van de vrouwen die zich niet willen laten vaccineren denkt 'dat het vaccin gevaarlijk is voor zwangere vrouwen (voor de foetus)'.

De angst voor bijwerkingen is kleiner bij de groep niet-gevaccineerden die zich wel nog willen laten inenten (43%) en bij de reeds gevaccineerden (13%).

"Het is duidelijk dat het stopzetten van de vaccinatie in bepaalde landen, het vertrouwen in de vaccins aardig geschaad heeft en de vaccinatiebereidheid heeft ondermijnd," reageert dr. Davide Rigoni, de oprichter van iCense.