Frank Vandenbroucke geeft belangrijke waarschuwing over zelftests

door: MRO
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Vanaf dinsdag 6 april kan je bij de apotheek een zelftest kopen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke waarschuwt dat een zelftest enkel een extra is en andere maatregelen niet vervangt.

"De zelftest is een belangrijk hulpmiddel om extra voorzichtig te zijn. In een samenleving die geteisterd is door het virus is dit een extra hoffelijkheid die we mogelijk maken. Je test bijvoorbeeld jezelf voor je op bezoek gaat bij je ouders", aldus Frank Vandenbroucke bij Radio 1.

De minister benadrukt dat alle regels, ook voor iemand die een zelftest afnam, blijven gelden. "Het vervangt op geen enkele manier de bestaande regels of testen voor mensen die zich ziek voelen."

Bovendien moet iemand die positief test, onmiddellijk een afspraak maken voor een PCR-test. "Als de zelftest positief is, is de regel dat je toch nog een PCR-test moet laten afnemen om zeker te zijn."

Betrouwbaarheid van een zelftest

Een zelftest kan je eenvoudig zelf uitvoeren met een neuswisser die niet diep is. "De betrouwbaarheid van zo'n zelftest wordt geschat op zo'n 80 procent. Als je ziet dat je positief bent, moet je meteen naar de dokter om toch een voorschrift te vragen voor een PCR-test. Dat is een meer betrouwbare test."

"De prijs hangt af van wat de fabrikanten vragen, maar we schatten in dat dat tussen 5 en 10 euro zal liggen."