Herman Goossens is blij: “Ministers Weyts en Vandenbroucke staan erachter”

door: BVDO
Herman Goossens
Afbeelding bron: Photonews

Microbioloog Herman Goossens houdt de Britse variant van het coronavirus heel goed in de gaten. Tegelijkertijd roept hij op om nog anders te testen. 

Ondanks alle heisa die experts de wereld instuurden, blijft microbioloog Herman Goossens het positief inzien. “Het valt nog mee, we hebben uitbraken gezien van de Britse variant in twee scholen, in de provincies Antwerpen en Limburg. We zien dat die variant circuleert, in zeer beperkte mate, wat een grote dreiging is”, zegt Goossens in ‘De Ochtend’ op Radio 1.  

“Maar er zijn ook scholen, zoals in Edegem en Kontich, waar je tot mijn grote verbazing geen of amper infecties ziet. Dat stemt mij hoopvol en dat doet mij vermoeden dat er toch nog een kans is om nu snel iets te doen.” 

Hij doet echter nog een nieuwe oproep voor de invoer van nieuwe tests. "Wekelijks speekseltesten afnemen bij leerkrachten, gekoppeld aan een beleid waarbij leerlingen, leerkrachten en ouders ook gaan participeren. Een beleid dat een stukje verantwoordelijkheid geeft in de maatregelen die ze gaan opvolgen. Ik zou dat graag zien gebeuren: en testbeleid en een participatiebeleid.” 

En dat plan heeft volgens Goossens al de nodige steun. “De ministers Weyts en Vandenbroucke staan erachter, ik denk dat we daar moeten mee doorgaan nu. We zullen met pilootscholen moeten werken, wat logistiek wel een inspanning vergt. Maar we kunnen in ons land eigenlijk sneller en efficiënter testen dan nu, het materiaal daarvoor is er. Het kan allemaal heel snel gaan, met die speekseltesten." 

De druk om de scholen open te houden is immers heel erg groot. “De politiek heeft ervoor gekozen om de scholen open te houden. En die moeten zo lang mogelijk openblijven. Dat is waar ik nu mee bezig ben.”