Herman Goossens tevreden: "Belgen hebben gewoonte te zeggen hoe slecht het gaat, maar hier mogen we fier op zijn"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Vanaf eind deze maand zullen testcentra en huisartsenpraktijken gebruik kunnen maken van sneltests om het coronavirus op te sporen. Ook ziekenhuizen, bedrijven en scholen waarin zich een uitbraak van het coronavirus voordoet, zullen ze kunnen gebruiken.

Zo'n sneltest werkt zoals een normale test: via een wisser in de neus of in de keel. Het resultaat is na een kwartier al bekend.

In woonzorgcentra zullen ze vooralsnog niet gebruikt worden, omdat sneltests als minder betrouwbaar worden beschouwd. "Als je daar een besmetting mist, bijvoorbeeld bij een personeelslid, dan kan er een uitbraak ontstaan en kunnen er mensen sterven", legde professor Herman Goossens uit tegenover de VRT.

Goossens is tevreden met de gang van zaken: "Belgen hebben de gewoonte om te zeggen hoe slecht het hier gaat, maar ik kan u verzekeren: het is chaos in de omringende landen. En wij hebben nu tenminste toch een beleid, dat opgesteld werd door experten en door de beleidsmakers van de federale regering, samen met de deelstaten. Ik denk dat we daar toch wel fier op mogen zijn. Dit is een zeer goede eerste stap naar een coherent beleid."