Het nieuwe gevaar heet Indiase variant: “Vooral in die regio duiken gevallen op”

door: BVDO
Corona - intensieve zorgen - ziekenhuis
Afbeelding bron: Photonews

Afgelopen weekend werd duidelijk dat in een woonzorgcentrum in Borsbeek enkele bewoners besmet zijn met de Indiase variant van het coronavirus.

Een van de bewoners van het woonzorgcentrum, nochtans volledig gevaccineerd, overleed door de Indiase variant. De bezorgdheid en ongerustheid over de verspreiding van deze variant in ons land is dan ook groot.

Johan Neyts, professor en viroloog van het Rega Instituut van de KU Leuven, vermoedt dat de verspreiding van de Indiase variant veel groter is dan we op dit moment denken.

"We weten sinds gisteravond via steekproeven op stalen van patiënten bijvoorbeeld dat er nog 19 andere gevallen in ons land zijn, in het Antwerpse en het Brusselse”, vertelt Neyts in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

De verspreiding komt er niet alleen door reizen naar India. “De helft daarvan kunnen we linken aan reizen naar India, de andere helft niet. Dat betekent dat de variant aan het circuleren is, waarschijnlijk nog niet zo heel veel."

De gegevens over de nieuwe variant komen er enkel via steekproeven. "Het is niet mogelijk om systematisch bij alle patiënten te bepalen welke variant ze hebben. Daarom dus steekproeven. Van alle stalen die positief testen, worden 5 tot 10 procent getest op varianten. Nu en dan pikt men die Indiase variant eens op. Uit die steekproeven zijn die 19 gevallen dus opgepikt."

De 20 studenten uit India die in Leuven en Aalst een opleiding verpleegkunde zouden volgen en bij aankomst in ons land besmet bleken te zijn, zitten niet in die cijfers.