Hoe besmettelijk zijn kinderen nu echt? Steven Van Gucht geeft antwoord

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

De scholen zullen maandag niet meer openen, er komt een week extra paasvakantie. Het is een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Maar echt jonge kinderen zijn helemaal niet zo besmettelijk, stelt viroloog Steven Van Gucht.

"Er is een groot verschil tussen kleuteronderwijs, lager onderwijs en middelbaar onderwijs. Hoe ouder het kind, hoe gevoeliger het wordt voor het virus", zei Van Gucht in 'Terzake'.

Zo bedraagt de positiviteitsratio in de leeftijdscategorie 0-3 jaar 2,7%. In de leeftijdscategorie 3-5 jaar is dat 4,4%, in de leeftijdscategorie 6-11 jaar 6,6%. Voor 12- tot 17-jarigen ligt deze op 7,4%.

"Er wordt wel minder getest bij jonge kinderen, maar als er dan getest wordt, zie je dat de kans dat die test positief terugkeert, een pak kleiner is dan bij een kind van ouder dan 10 jaar of dan bij een oudere tiener of een jongvolwassene", stelt Van Gucht.

"Die jonge kindjes zijn minder vatbaar voor het virus. Ze kunnen besmet worden, maar de kans dat ze besmet worden, is kleiner. Sommige studies spreken van 50% minder. En als ze het krijgen, lijken ze ook minder besmettelijk te zijn voor hun omgeving. Dan spreek ik over de echt jonge kinderen, jonger dan 6 jaar. Het kantelpunt ligt zowat rond 10 jaar."