Lachaert wil relatie tussen politiek en experten anders: “Verhoudingen duidelijk stellen”

door: BVDO
Egbert Lachaert
Afbeelding bron: Photonews

De terechtwijzing door de Raad van State zindert na bij de Vivaldi-regering, niet in het minst bij Open VLD van premier Alexander De Croo.

Voorzitter Egbert Lachaert (Open VLD) probeerde in De Ochtend op Radio 1 wat brokken te lijmen, maar haalde ook stevig uit.

Lachaert komt met een oproep voor iedereen die betrokken is bij het Overlegcomité. “Laat ons stoppen met achteraf in het parlement alles af te breken wat er in het Overlegcomité beslist is”, zegt de voorzitter.

“Moeten we bijsturen omdat iets niet juist bleek, dan moeten we dat ook doen en dan moet je mea culpa durven slaan en iets anders beslissen. Eerlijke communicatie en eensgezindheid hebben we echt nodig.”

Lachaert wil ook meer vertrouwen tussen de politiek en de experten. “We moeten opnieuw de verhoudingen duidelijk stellen tussen de GEMS, het coronacommissariaat en politci om constructief met elkaar om te gaan.”

Dat adviezen al in de media verschijnen nog voor het Overlegcomité kan niet. “Nadien moeten we het dan in verdeelde slagorde gaan uitleggen aan de bevolking.”

Ook de Waalse politici krijgen een veeg uit de pan. “Er zijn enkele leden van het Overlegcomité die totaal andere zaken gaan vertellen dan er beslist is. Dat moet vermeden worden om het geloof in de politiek te herstellen.”

Lees al het nieuws in de gratis app van Redactie24