Marc Van Ranst hekelt "gevaarlijke strategie": "Politiek heeft schrik dat bevolking het niet wil"

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Marc Van Ranst vindt dat het Overlegcomité forser had moeten ingrijpen nu de coronacijfers snel stijgen. Hij denkt dat de politiek schrik had om strenger in te grijpen.

"Het is duidelijk dat deze maatregelen onvoldoende gaan zijn. Dit is een gevaarlijke strategie. Wanneer je langer wacht, gaan de maatregelen die je moet nemen altijd moeilijker en moeilijker zijn", zei Van Ranst op VTM.

"We moeten nu hopen dat het om een golfje gaat en dat de cijfers hopelijk zo vlug mogelijk weer naar beneden gaan. Dat is ook een mogelijk scenario. Maar wanneer de cijfers zich verder doorzetten, wanneer de afdelingen intensieve zorgen zich meer en meer gaan vullen, dan gaat het onvoldoende zijn."

Noodrem

"Op de duur ga je in een situatie geraken waar je zonder de noodrem te gebruiken niet uitgeraakt. Die noodrem is zeer eenvoudig, maar natuurlijk wil je niet aan de noodrem trekken. Dat is heel lastig. Maar men is zich nu in een positie aan het manoeuvreren dat wannéér het verkeerd gaat, men een moeilijke maatregel zal moeten nemen. Zeg maar een lockdown-achtige maatregel, om alles te elfder ure nog gekeerd te krijgen. Dat zou een heel vervelende situatie zijn, want we deden het eigenlijk niet slecht."

"De politiek heeft schrik dat de bevolking dit niet wil. Ik snap dat, iedereen is het beu. Maar ik denk dat wat de bevolking vooral wil, is dat de situatie zo snel mogelijk opgelost is. Dan werken halve maatregelen niet noodzakelijk het beste."