Marc Van Ranst is ontzettend bezorgd: “Nu extra strenge maatregelen nemen”

door: BVDO
Marc Van Ranst viroloog
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Marc Van Ranst doet op Facebook een oproep om zo snel mogelijk strengere maatregelen door te voeren nadat de coronacijfers niet meer dalen. Vrijdag is er een Overlegcomité gepland.

Volgens viroloog Marc Van Ranst zou de kerstvakantie een oplossing moeten bieden.“Volgende week begint de kerstvakantie, en sluiten de scholen. Tussen Kerstmis en Nieuwjaar werken vele bedrijven op een laag pitje. Dat kan helpen", schrijft hij op Facebook. 

Maar de eindejaarsperiode is er traditioneel ook eentje van heel veel sociale contacten. “Echter, de feestdagen gaan waarschijnlijk toch leiden tot meer sociale contacten, ook al zeggen 4 op 5 mensen dat ze de regeltjes zullen volgen. Kerstmis kan zorgen voor nieuwe besmettingen, die dan met Nieuwjaar weer aan andere mensen kan overgedragen worden.” 

Volgens Van Ranst moeten er dan ook snel strengere maatregelen komen. “Ik maak mij grote zorgen. Het gaat niet eenvoudig zijn om zonder extra maatregelen deze periode zonder kleerscheuren door te komen. Alle extra maatregelen gaan per definitie bijzonder moeilijk en pijnlijk zijn voor iedereen. Maar liever nu snel extra maatregelen nemen dan binnenkort weer met een full-blown epidemie geconfronteerd te worden.”