Marc Van Ranst weet waar het fout liep: "Dat breekt ons nu zuur op"

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Marc Van Ranst vindt het opvallend hoeveel besmettingen er in België zijn, in vergelijking met andere landen. Hij denkt dat een eerdere beslissing van de overheid ons nu zuur opbreekt.

"We hadden een aantal maatregelen al een hele tijd vroeger willen zien", zei Van Ranst op VTM over het Overlegcomité, dat vrijdag vergadert. "Maar gedane zaken nemen geen keer, dus we moeten vooruitkijken."

Intussen valt Van Ranst op hoe slecht de Belgische cijfers zijn in vergelijking met bijna alle andere Europese landen. België staat derde in Europa qua besmettingen per honderdduizend inwoners per veertien dagen.

"Hoe dat komt? De timing van de maatregelen, de strengheid van de maatregelen... We hebben heel veel versoepeld, zijn daar heel optimistisch in geweest. En dat breekt ons nu zuur op, dat is heel duidelijk."

Nederland

"We dúrven ook moeilijk ingrijpende maatregelen nemen. Kijk naar Nederland: om 17.00 uur is de horeca daar dicht. Dat is heel vervelend en kost veel mensen hun broodwinning. Maar wanneer die maatregelen nodig zijn, moet je ze kunnen nemen."

Download nu de gratis app van Redactie24