Marc Van Ranst wil dat iedereen het weet: "Andere symptomen als je besmet bent met omikron"

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt dat de symptomen bij een besmetting met de omikronvariant anders zijn dan bij een besmetting met de deltavariant.

Het typische verlies van geur- en smaakzin komt niet voor bij een besmetting met omikron. In de helft van de gevallen is er ook geen sprake van koorts of hoestbuien.

Verkoudheidsklachten, zoals een lopende neus, keelpijn en hoofdpijn, kunnen er wél op wijzen dat je besmet bent met de omikronvariant.

"Veel mensen denken nog altijd aan de oude Covid-symptomen, en dat is natuurlijk terecht, want de helft van de infecties bestaan nog altijd uit de deltavariant", zei Van Ranst op VTM.

"Maar ook wanneer de symptomen wat lichter zijn en meer doen denken aan een verkoudheid, gecombineerd met vermoeidheid, en ook zonder dat bijna kenmerkende geur- en smaakverlies, moet je denken aan een Covid-besmetting en je laten testen."

"Ik denk dat de symptomen van omikron overal op de websites wat moeten aangepast worden, zodat iedereen dat kan zien en hopelijk kan herkennen."

Blijf op de hoogte met de gratis app van Redactie24