Marc Van Ranst woest nadat hij en collega "rode kaart" krijgen

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Marc Van Ranst en microbioloog Emmanuel André hebben "een rode kaart" gekregen van Thierry Belin, de secretaris-generaal van politievakbond NSPV.

Belin mocht tijdens het interview met La Dernière Heure een groene kaart en een rode kaart uitdelen. De rode ging naar het duo Marc Van Ranst en Emmanuel André.

"Ik twijfel niet aan hun wetenschappelijke vaardigheden. Maar ik denk dat als je een expert bent, je vast moet houden aan die rol en de wetenschap naar de politiek moet brengen, die beslissingen moet nemen."

"Maar je moet je niet in de media en op sociale netwerken begeven. Ik vind dat totaal ontoereikend en onaanvaardbaar."

Van Ranst reageert

Van Ranst kaartte dit aan op Twitter: "Waarom denkt Thierry Belin, die zelf actief is op sociale media, dat hij rode kaarten moet uitdelen aan twee virologen die ook aanwezig zijn op diezelfde sociale media?"

"Omdat het uw rol is om uw wetenschappelijke kennis bij te dragen", luidde het antwoord. "Niet om te beslissen voor de politiek. Uw angstaanjagende stellingnames hebben niet geholpen. Integendeel."

"Wanneer namen virologen precies beslissingen voor politici? Welke ministeriële besluiten hebben virologen opgesteld? Welke stellingen waren angstaanjagend? Wees heel specifiek", zette Van Ranst de discussie verder.