Emmanuel André schetst hoe erg de feestdagen voor de verspreiding van het virus worden

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Microbioloog Emmanuel André voelt dat de feestdagen niet veel goeds zullen doen in de strijd tegen het coronavirus.

Het aantal besmettingen zal tegen Kerstmis opnieuw stijgen tot 10.000 gevallen per dag. De impact van de feestdagen wordt gigantisch groot. “Kerst en oudjaar zijn cruciale feesten die op het virus een grote opportuniteit geven op een amplificatie in twee stappen”, zegt André aan Het Laatste Nieuws.

“Veel mensen gaan misschien wel twintig keer meer contacten hebben dan in hun huidig dagelijks leven met telewerk en gesloten scholen. Velen kunnen besmet worden. Kerstmis kan voor een eerste grote vermeerdering zorgen. Tegen Nieuwjaar zullen de nieuwe geïnfecteerden besmettelijk worden en de epidemie een tweede extra versnelling geven.”

Als we zonder rem op feesten, dan krijgt het virus vrij spel. Zeker voor de ziekenhuisopnames wordt dit een groot probleem. Dat in combinatie met de opening van de scholen zal voor een explosie van de cijfers zorgen.

Zelfs een sneltest is niet altijd een veilige oplossing. “De sneltesten missen in de eerste dagen van besmettelijkheid één op de twee besmette personen”, klinkt het nog.

Lees al het nieuws in de gratis app van Redactie24