Minister Vandenbroucke reageert op het dalend aantal corona-besmettingen

door: MRO
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Het aantal besmettingen met Covid-19 neemt sterk af en ook het aantal ziekenhuisopnames daalt voorzichtig. Positieve signalen maar de weg is nog heel erg lang, benadrukt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a).

In de periode van 30 oktober tot 5 november werden dagelijks gemiddeld 9.487 besmettingen geregistreerd. Dat is een daling met liefst 40% tegenover de voorgaande periode van 7 dagen. 

"We zien nu dat de maatregelen die we op 19 oktober hebben genomen, dat ging bijvoorbeeld over het sluiten van cafés en restaurants, een effect beginnen te tonen. Dat duurt een tweetal weken", legt Frank Vandenbroucke uit in De Ochtend op Radio1.

"Je ziet dat het virus een beetje minder begint te circuleren en dat de ziekenhuisopnames naar een plafond gaan. Dit is het bewijs dat als je allemaal samen inspanningen doet, dat dit ook een effect heeft."

"Maar het effect is nog bescheiden en we gaan deze inspanning lang moeten volhouden want de circulatie van het virus moet veel lager zijn."

Veilige haven

"Als we in een veilige haven terecht willen komen, moeten er minstens 10 keer minder besmettingen per dag zijn dan vandaag. Dat is nog een heel lange weg te gaan."

"Een veilige haven wil ook zeggen dat de teststrategie op punt staat en dat de contactopsporing op punt staat en dat mensen zich aan quarantainemaatregelen houden."