Omikronvariant is België binnengedrongen en is gevaarlijk: "Konden we ons niet indenken"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

In België is het eerste omikron-geval van Europa ontdekt. Het gaat om een nieuwe variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan de deltavariant.

Het gaat volgens de VRT om een Belgische ongevaccineerde vrouw, die op 11 november terugkeerde uit Egypte en op 22 november positief testte.

Het is niet duidelijk of er een link is met zuidelijk Afrika, waar de omikronvariant aan een opmars bezig is. De vrouw kan het virus ook in België opgelopen hebben, luidt het.

"We hebben de twijfelachtige eer om als eerste in Europa die nieuwe variant te detecteren", vertelde viroloog Marc Van Ranst op Canvas."

"Maar bon, het is ook omdat we ernaar zoeken, dat we die vinden. Ik ben er zeker van dat vele landen in de volgende uren en dagen ook hun eigen gevallen gaan rapporteren."

Twitter en Whatsapp

"Als je kijkt naar het Twitter-verkeer en Whatsapp-verkeer tussen virologen... dat hebben we nog niet veel gezien. Dit is toch een tak die nog niet was opgemerkt, of een nieuwe tak, met heel veel mutaties in."

"We vonden dat de deltavariant snel opkwam, tot deze nieuwe variant opdook. Die is zich nog sneller aan het vermenigvuldigen in Zuid-Afrika. Dat betekent dat die meer besmettelijk is, en dat is iets wat we ons eerlijk gezegd niet konden indenken."

Mazelen en windpokken

"Besmettelijker dan de deltavariant, dan zit je voorbij mazelen en windpokken, de virusziekten die we als de meest besmettelijke beschouwen."

Download nu de gratis app van Redactie24