Omikronvariant minder ziekmakend: Kunnen de maatregelen nu versoepelen?

door: MRO
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Het is intussen duidelijk dat de omikronvariant minder ziekmakend is dan de deltavariant. Goed nieuws dus, maar is het voldoende om de coronamaatregelen nu al te versoepelen?

"Alles duidt erop, en je ziet dat ook al een beetje in Denemarken, dat het ziekmakend vermogen iets kleiner is", bevestigt Marc Van Ranst in Nieuwe feiten op Radio 1.

"Of omgekeerd, dat onze bescherming tegen die coronavirussen en dus ook tegen die omikronvariant, al begint opgebouwd te worden door de infecties en de verschillende vaccinaties."

Er zijn ongeveer de helft minder ziekenhuisopnames, maar indien er heel veel besmettingen zijn kan de druk op de ziekenhuizen nog altijd zeer groot worden.

"Die cijfers beginnen nu stabieler te worden. Maar wanneer je meer dan dubbel zoveel infecties hebt, dan kan je ook wanneer die maar de helft zo ziekteverwekkend is toch nog altijd een serieuze belasting krijgen van het gezondheidssysteem."

Ondanks het positieve nieuws over de omikronvariant, benadrukt professor Van Ranst dat een versoepeling van de coronamaatregelen absoluut nog niet aan de orde is.

"Het is nu nog veel te vroeg om de maatregelen te herbekijken. Dan ben je beter iets meer voorzichtig dan dat je het uit het oog zou verliezen."

Installeer gratis onze app