Ondanks slechte cijfers: Vanaf 19 april wordt deze coronamaatregel wél geschrapt

door: BVDO
Alexander De Croo na het Overlegcomité
Afbeelding bron: Photonews

Tot 18 april, het einde van de paasvakantie, zijn niet-essentiële reizen van en naar ons land verboden. Die maatregel verdwijnt onder druk van Europa.

De Belgische regering had in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus sinds 27 januari een verbod op niet-essentiële van en naar ons land opgelegd. Die maatregel botste bij de Europese Commissie op heel veel weerstand.

In het nieuwe ministeriële besluit dat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) afgelopen weekend in het Belgisch Staatsblad liet verschijnen is dit aangepast. Op de persconferentie na het Overlegcomité werd er nochtans met geen woord over gerept.

Vanaf 19 april mogen Belgen dus weer heel Europa doorreizen, ook al blijft het afgeraden. Wie uit een rode zone komt en er meer dan 48 uur verbleef is nog altijd verplicht een test af te leggen en in quarantaine te gaan. Mensen van buiten de Europese Unie mogen ons land nog niet in voor niet-essentiële reizen.

Nochtans wordt reizen algemeen beschouwd als een heel belangrijke factor in het verspreiden van het coronavirus. In de krokusvakantie van vorig jaar kwam het virus op deze manier heel gemakkelijk ons land binnen en ook in de zomervakantie stegen de cijfers enorm door het reizen.