Politie is voorbereid op nieuwjaarsnacht: "We nemen uitgebreide maatregelen"

door: WVDS
politiecontrole
Afbeelding bron: Photonews

De coronamaatregelen werden tijdens de kerstdagen behoorlijk goed nageleefd, maar het wordt afwachten of mensen zich ook tijdens oudjaar en Nieuwjaar aan de strikte maatregelen zullen houden. Een rondvraag leert ons dat de politie alvast goed is voorbereid.

"Er is een nationaal verbod op het gebruik van vuurwerk. Op ons niveau voeren wij onder andere preventieve controles en operaties uit bij diverse handelszaken om hen erop te wijzen dat het dit jaar verboden is en om erop toe te zien dat er geen illegaal vuurwerk wordt verkocht", maakt Amal Ikan van de politiezone Brussel Noord duidelijk aan onze redactie.

Ook in andere steden is de politie grondig voorbereid. "We nemen uitgebreide maatregelen en zijn ons uiteraard volop aan het voorbereiden", vertelde Willem Migom, woordvoerder van politie Antwerpen eerder al. "Wij zijn voorbereid, de politie treedt op waar nodig", klinkt het bij de Gentse politie.

Patrick De Smet van politiezone GRENS benadrukt het belang van de communicatie. "Vooral de communicatie vooraf is zeer belangrijk. Die gebeurt federaal, maar ook door de gemeentebesturen en door onze politiezone zelf."

De politie zal ook optreden tegen wie zich niet aan de maatregelen houdt. De boetes bedragen 750 euro voor wie op een lockdownfeestje aanwezig is en 4.000 voor de organisator.

Samen volhouden

"Wij hopen uiteraard dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen en de maatregelen opvolgen, maar wanneer de politie een overtreding constateert, wordt er een pv opgesteld voor de niet-naleving van de coronamaatregels", vervolgt Amal Ikan van politiezone Brussel Noord.

"Wij wijzen onze burgers er dan ook op om de maatregelen te respecteren, zowel voor hun eigen gezondheid als die van anderen. Het is belangrijk dat we samen volhouden, want het is enkel door samen inspanningen te doen dat het coronavirus kan ingedijkt worden."