Slecht nieuws: Mondmaskers nog lang niet verleden tijd

door: STS
Mondmasker - Avrox
Afbeelding bron: Photonews

Het ziet er meer en meer naar uit dat we ook de komende herfst en de komende winter nog mondmaskers zullen moeten dragen op bepaalde plaatsen.

Volgende week vrijdag vindt er een nieuw Overlegcomité plaats, en uit het advies van de experten aan de politici blijkt dat we zelfs bij het meest gunstige verloop van de epidemie mondmaskers zullen moeten dragen.

De experts baseren zich voortaan op vier alarmniveaus. Bij niveau 1, met minder dan 30 ziekenhuisopnames per dag, moeten mondmaskers gedragen worden op het werk, in hogescholen en universiteiten, en in de horeca (bij opstaan voor toiletbezoek, bijvoorbeeld).

Bij meer dan 30 hospitalisaties per dag is er sprake van alarmniveau 2. Dan moeten ook de middelbare scholieren een masker dragen wanneer ze geen afstand kunnen houden.

Bij alarmniveau 3, oftewel meer dan 75 nieuwe hospitalisaties per dag, vervallen buitenschoolse activiteiten. Bij alarmniveau 4, meer dan 95 ziekenhuisopnames per dag, kan er weer overgeschakeld worden naar halftijds afstandsonderwijs. Mogelijk verstrengen dan ook andere regels.

Marc Van Ranst

"We zitten met een nieuw gegeven, en dat is die nieuwe variant. Daar kunnen we niet omheen. Dat is wat ons betreft eigenlijk een ander virus dan waarmee we begonnen zijn", zei Marc Van Ranst op VTM.

"En dan wil je daar extra voorzichtig voor zijn. Dat is het voorstel van de wetenschappers."