Steven Van Gucht: "De drempels zijn overschreden en wat nu zal gebeuren is logisch"

door: STS
viroloog Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht kijkt met argusogen naar de coronacijfers, die dag na dag stijgen. Hij denkt dat het tijd is dat het Overlegcomité maatregelen treft.

"We hadden ons op voorhand verwacht aan bijkomende stijgingen; de modellen gaven dat aan. Maar het gaat nu toch wel wat te snel naar onze goesting", zei Van Gucht in 'Terzake'.

"Als je kijkt naar die stijging van de besmettingen dan weet je dat een deel van die besmettingen sowieso gaat leiden tot extra ziekenhuisopnames. Tot een verdere belasting van de intensieve zorgen. Het gaat toch net iets te snel. Ik denk dat het aangewezen is om toch eens te gaan kijken of we niet hier en daar aan de rem moeten gaan trekken."

Plan B

"We hebben maanden geleden al gezegd dat we een plan B en een plan C moeten hebben, en toen zijn er een aantal drempels vastgelegd. We hebben die drempels nu overschreden, dus is het logisch dat we nu voorstellen dat plan B geactiveerd wordt. Het is aan het Overlegcomité om te beslissen welke maatregelen ze willen toepassen. Zoals het vervroegen van de mondmaskerdracht tot 10 jaar. Ook het vervroegen van de avondklok zit daartussen."

"Het is niet de bedoeling om alle winkels weer te sluiten. Maar in sommige heel drukke straten en in bepaalde shoppingcentra is het te druk geweest. En dat kan eigenlijk niet."