Steven Van Gucht denkt dat het zo niet verder kan en doet oproep aan bevolking

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Professor Steven Van Gucht ziet dat het aantal coronabesmettingen fors aan het stijgen is.

"Het aantal nieuwe besmettingen neemt sterk toe, met een R-waarde van 1,5", zei Van Gucht tijdens een persconferentie. Dit getal geeft aan hoeveel mensen een besmet persoon besmet.

"Het aantal ziekenhuisopnames vertoont een lichte stijging, na bijna drie maanden van continue daling. Maar voorlopig blijft het aantal ziekenhuisopnames nog steeds op een laag niveau."

"Het aantal ingenomen bedden op intensieve zorgen daalt nog steeds verder. En ook het aantal overlijdens blijft voorlopig zeer laag. Dit omwille van de jonge leeftijd van de besmette personen, en de hoge vaccinatiegraad bij de oudere bevolking."

Jongeren

"We zien bij personen met Covid-klachten en bij hoogrisicopersonen dat het percentage positieve testen de laatste tijd opvallend is gestegen. Dit wijst op een sterkere circulatie van het virus in België."

"Deze heropflakkering treft voorlopig nog voornamelijk jongeren, maar we zien intussen ook lichte stijgingen bij de oudere leeftijden. Als deze stijgende trend zich voortzet, verhoogt ook de kans dat kwetsbare mensen getroffen zullen worden."

Basisregels

"In België en in grote delen van Europa is er dus duidelijk een stijgende circulatie van het virus. We willen eraan herinneren dat niet iedereen reeds volledig beschermd is door het vaccin."

"Blijf voorzichtig: respecteer de basisregels rond afstand houden, beperk je contacten en focus op buitenactiviteiten. Dat blijft belangrijk."