Steven Van Gucht gaat erin mee: “Dat zou een heel goede maatregel zijn”

door: BVDO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

De roep om extra maatregelen om de coronacijfers veel drastischer naar beneden te krijgen is gigantisch groot. Voor viroloog Steven Van Gucht moet alles niet te overhaast beslist worden. 

Duitsland voert vanaf woensdag een strenge lockdown in. Winkels en scholen gaan er opnieuw dicht tot halfweg januari. Ook bij ons is de roep voor strengere maatregelen groot. 

Hoe we de feestdagen doorkomen zal cruciaal zijn. “Ik blijf erbij: het zou voldoende zijn dat de huidige maatregelen sterk en consistent zouden worden opgevolgd. Houden we ons met Kerstmis en Nieuwjaar aan die ene bezoeker per gezin, en twee voor alleenstaanden, dan zal het in januari nog wel goed meevallen”, zegt viroloog Steven Van Gucht aan Het Laatste Nieuws. 

Een goede maatregel zou volgens Van Gucht wel in de scholen genomen kunnen worden. Daar volgt hij wel het Duitse voorbeeld. “Een verlenging van de schoolvakantie, zoals in Duitsland gebeurt, kan een interessante maatregel zijn. Zoiets heeft namelijk ook heel wat indirecte effecten: dat er meer aan thuiswerk wordt gedaan, bijvoorbeeld. Maar dat is nu nog niet aan de orde. Laat ons nog enkele dagen afwachten.”