Steven Van Gucht heeft groot nieuws: "Een nieuw kantelpunt in de epidemie"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Steven Van Gucht merkt een lichte daling op in het aantal nieuwe besmettingen. Maar hij waarschuwt: "Dit betekent niet dat de koers gereden is."

"We lijken een nieuw kantelpunt in de epidemie bereikt te hebben. De voorbije dagen stellen we een lichte daling vast van de dagelijkse besmettingscijfers. We verwachten dat binnen een paar dagen ook de weekgemiddelden zullen beginnen dalen."

"De piek van het aantal besmettingen van deze derde golf lijkt zich voorlopig af te tekenen op maandag 22 maart, met 6.279 besmettingen op één dag."

"De ziekenhuisopnames blijven wel nog verder doorstijgen, maar ook hier is een lichte vertraging te zien. De ziekenhuisbezetting daarentegen, blijft nog gestaag verder toenemen. De bezetting op intensieve zorgen zal binnenkort waarschijnlijk ruim de kaap van 800, en mogelijk zelfs 900 bedden overschrijden. Verschillende ziekenhuizen moeten al patiënten doorverwijzen naar de intensieve zorgen in andere ziekenhuizen."

Intensieve zorgen

"De situatie op intensieve zorgen is momenteel zwaar. Het is ons gedrag van vandaag dat zal bepalen hoe snel deze onmenselijke belasting op intensieve zorgen zal afnemen in de loop van april. We hebben met de maatregelen nu een grote impact op de staart van de derde golf. Een staart die mogelijk heel lang en zwaar kan zijn."

"Bij een goede opvolging van de maatregelen, kan de belasting op intensieve zorgen tegen 1 mei dalen tot minder dan 300 patiënten. Maar daarvoor moet het aantal besmettingen eerst fors naar omlaag. Bij een minder goede opvolging van de maatregelen kan zich een hoog plateau vormen, met tussen de 500 en de 1.000 patiënten op intensieve zorgen. En dit kan blijven doorlopen tot in mei."

Versoepelingen

"Wat we vandaag doen, bepaalt de ziekenhuisopnames en de belasting op intensieve zorgen binnen twee tot drie weken. Wat we vandaag doen, bepaalt het perspectief voor de scholen, het hoger onderwijs en de versoepelingen in mei. Een lichte daling van het aantal besmettingen betekent dus niet dat de koers gereden is. Denk aan de basisregels, beperk uw contacten en laat het vaccin de rest doen."