Steven Van Gucht heeft hoopgevend nieuws te melden

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Canvas

Professor Steven Van Gucht ziet licht aan het einde van de coronatunnel: mogelijk ligt de piek van de vierde golf achter ons.

"Ik denk dat we mogen spreken over een mogelijke piek. Als je kijkt naar de weekgemiddelden van de besmettingen en de ziekenhuisopnames, dan stijgen die nog lichtjes door", zei Van Gucht op Eén.

"Maar als je kijkt naar de laatste dagen, zie je dat die waardes toch lager liggen dan de waardes van de dagen van een week geleden."

"Dus het ziet ernaar uit dat we qua besmettingen mogelijk de piek verleden week al bereikt hebben, op maandag, toen er bijna 26.000 besmettingen op één dag werden vastgesteld."

Intensieve zorgen

Qua leeftijd is er een opvallend verschil: "De besmettingen dalen vooral bij oudere mensen, bij kinderen stijgen die nog."

"Intussen zie je de ziekenhuisopnames de voorbije dagen lichtjes dalen. Maar op intensieve zorgen is er wel nog een stijging. Dat is ook de laatste parameter die begint af te toppen. Dus daar zitten we wellicht nog niet aan de piek".

Nieuwe maatregelen

Of er dan nog wel nieuwe maatregelen nodig zijn? "Je moet beseffen dat de belasting van de zorg op dit ogenblik zeer zwaar is. Dit kunnen ze maar heel even volhouden. Er zijn ook al ernstige gevolgen voor de niet-Covid-zorg. Er moet weer ademruimte komen voor de zorg. Met bijkomende maatregelen kan je dat versnellen."

Download nu de gratis app van Redactie24