Steven Van Gucht staat open voor deze versoepeling: "Geen verhoogd risico"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Het Overlegcomité buigt zich vrijdag na een time-out van een week opnieuw over kleine versoepelingen: mogen we binnenkort met meer dan vier personen buiten afspreken? Viroloog Steven Van Gucht ziet alvast geen groot risico daarin, zolang er maar voldoende afstand bewaard wordt.

"Als je gaat wandelen met vier mensen die niet tot je bubbel behoren, wordt je geacht afstand te houden. Als je dat niet altijd kan garanderen, moet je zeker een mondmasker dragen, zodat je elkaar niet kan besmetten", zei Van Gucht in 'Terzake'.

"Met je eigen bubbel is het zelfs beter om buiten te gaan, dat is sowieso gezonder dan binnen. Maar het gaat om de dichte en langdurige contacten: dat blijft een risico, binnen of buiten."

Momenteel is het niet toegestaan om met meer dan vier personen buiten af te spreken. Mogelijk wordt dat vrijdag versoepeld. Van Gucht denkt dat een verhoging van het aantal personen dat je in de buitenlucht ziet, geen verhoogd risico op besmetting hoeft in te houden. "Als je voldoende afstand kan houden, gaat dat geen verhoogd risico inhouden."