Steven Van Gucht uit ongenoegen: “Dat doe je niet in oorlogstijd, dat is te laat”

door: BVDO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

De coronapandemie begint op de mensen te bewegen. Ook viroloog Steven Van Gucht van Sciensano wordt er moedeloos van en lucht zijn hart. 

Volgens viroloog Steven Van Gucht is er kostbare tijd verloren gegaan de voorbije jaren. Een wetenschappelijk tijdschrift waarschuwde vijf jaar geleden al voor dit soort virussen. 

“Daar werd niks mee gedaan”, zei Van Gucht op Kanaal Z. “Op dat moment hadden we al virusremmers kunnen ontwikkelen, pilletjes die je inneemt vanaf het moment dat je je ziek voelt. Dan was je misschien nooit in het ziekenhuis beland.” 

Al draait het volgens Van Gucht vooral rond de centen. “Ik vraag elk jaar budgetten aan voor verschillende projecten. Maar voor één op de tien krijgen we geld, en dan meestal maar de helft van wat we gevraagd hebben. Dat is de realiteit.” 

“In 2009 hebben we de Mexicaanse griep gehad. Maar die bleek dan heel mild te zijn, en dat heeft ons opnieuw wat gemakzuchtiger en hoogmoediger gemaakt. ‘We hebben een goed gezondheidssysteem, de mensen zijn goed doorvoed: dat kan ons niet meer raken, dat is iets van de derde wereld’, klonk het.” 

"Het kan ons wel degelijk overkomen. We zullen onze houding moeten herzien. We zullen veel meer moeten investeren in onze defensie in vredestijd. Dat doe je niet in oorlogstijd, dat is te laat.”