Steven Van Gucht wijst bevolking terecht: "Jullie hebben meer contacten, ik zie het"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht merkt dat het aantal contacten dat mensen met elkaar hebben, gestegen is. Terwijl het beperken van het aantal nauwe contacten net een belangrijk wapen is in de strijd tegen het coronavirus.

"De besmettingscijfers blijven verder toenemen, en dit vooral bij de actieve bevolking. Ook de nieuwe ziekenhuisopnames en de bezetting op intensieve zorgen nemen toe. Het aantal overlijdens blijft daarentegen verder dalen, in het bijzonder onder de rusthuisbewoners", zei Van Gucht

"De toename van het aantal besmettingen, binnen een context van minder testen, wijst duidelijk op een hogere circulatie van het virus. Dit kan te maken hebben met de opkomst van meer besmettelijke varianten, maar ook met het minder strikt naleven van de maatregelen."

Contacten

"Uit de contact tracing en verschillende enquêtes blijkt dat mensen gemiddeld meer contacten onderhouden dan enkele weken geleden. Zo toont de contact tracing aan dat besmette mensen gemiddeld 3,2 risicocontacten rapporteren, terwijl er dat in november maar 2,5 waren. Dat is een stijging van 28%."

"We kunnen er met andere woorden nog steeds voor zorgen dat deze stijgende trend keert en dat we het plateau van de voorbije vier maanden niet doorbreken. Het beperken van onze nauwe contacten is zonder twijfel een van onze belangrijkste wapens in de strijd tegen dit virus. We beseffen dat dit voor veel mensen moeilijk vol te houden is. Maar deze inspanning loont gegarandeerd. Hou dus nog enkele weken vol, betere tijden komen er zeker aan in de lente."