Superbesmettelijke variant coronavirus: Wat zijn de symptomen en biedt het vaccin bescherming?

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

In het Verenigd Koninkrijk is een nieuwe, besmettelijkere variant van het coronavirus opgedoken en het onderzoek naar de eigenschappen loopt, maar wat weet men intussen over deze nieuwe variant?

De belangrijkste eigenschap is onmiddellijk ook de meest onrustwekkende: deze variant van het coronavirus zou liefst 70% besmettelijker zijn. Dat is de reden waarom de Britse eerste minister onmiddellijk tot actie overging en de maatregelen verstrengde.

Een analyse geeft aan dat deze variant de reproductiewaarde met 0,4 of meer kan laten stijgen. Al deze gegevens dienen nog verder te worden onderzocht.

De Britse epidemioloog Chris Whitty zegt dat de coronavaccins ook bescherming bieden tegen deze nieuwe variant. "De grote verandering is niet het ziekteverloop of de immuniteit, maar de besmetting." Ook de symptomen zijn dezelfde als bij de oude variant.

"Dit virus verspreidt zich gemakkelijker en daarom zijn er meer maatregelen nodig om het onder controle te houden. We moeten absoluut vasthouden aan de basisprincipes dat we onze contacten verminderen", aldus professor Whitty.

Tags covid-19